I Sverige beräknas 5-7% barn och vuxna ca 3 % ha en ADHD diagnos (enligt Socialstryelsen 2022). De främsta symptomen innefattar svårigheter med uppmärksamhet, impulsivitet och överaktivitet, och dessa symptom kan variera i svårighetsgrad och kombineras på olika sätt hos individer.
Uppmärksamhetssvårigheter innebär ofta svårigheter med att bibehålla fokus på en uppgift, glömma detaljer och lätt distraheras av såväl yttre som inre stimuli. Det kan vara svårt att organisera och slutföra uppgifter, och man kan ibland verka ouppmärksam, slarvig eller nonchalant.
Hyperaktivitet innebär en ökad aktivitetsnivå och en svårighet att sitta still under längre perioder. Personer med ADHD kan vara ständigt i rörelse, prata mycket och har svårt att vänta på sin tur. Detta kan vara påtagligt oavsett om det är lämpligt för situationen eller ej.
Impulsivitet innebär bristande impulskontroll och svårigheter att tänka igenom konsekvenser innan man agerar. Det kan yttra sig som att avbryta andra i samtal, svårt att vänta på sin tur eller agera utan att tänka på möjliga konsekvenser.
Orsakerna till ADHD är komplexa och involverar både genetiska och miljömässiga faktorer. Forskningen har visat att det finns en stark ärftlig komponent bakom funktionsnedsättningen. Diagnosen ADHD fastställs vanligtvis genom klinisk bedömning, där läkare eller psykologer noggrant utvärderar patientens symtom och medicinska historia.
Behandling av ADHD kan variera och inkluderar ofta flera delar såsom psykoterapi och anpassning av miljön för att stödja individen samt läkemedel (stimulantia eller icke-stimulantia). Personer med ADHD kan ha svårigheter med skolprestation, arbetsprestation och relationer, men rätt stöd och behandling kan göra skillnad och bidra till bättre livskvalitet.
ADHD symtomen kan variera över tid och har därmed ofta en långvarig påverkan på en persons liv, även om funktionsnedsättningen kan vara mer eller mindre uttalad under olika perioder. Dessutom är det vanligt att ADHD förekommer tillsammans med andra psykiatriska störningar som ångest och depression.
Forskningen om ADHD fortsätter att utvecklas, och ökad medvetenhet har minskat stigmat kring funktionsnedsättningen och lett till bättre stöd och förståelse för de som drabbas. Det är viktigt att komma ihåg att ADHD påverkar individer på olika sätt, och att varje person med ADHD har sina unika styrkor och utmaningar.
För att diagnostisera ADHD bedöms symptomen utifrån deras svårighetsgrad och hur de påverkar individens dagliga funktion. Diagnosen kräver att symptomen är närvarande i olika situationer, till exempel både hemma och i skolan eller på jobbet. En noggrann bedömning av en erfaren läkare eller specialist är nödvändig för att utesluta andra möjliga orsaker till symptomen.
Det är viktigt att förstå att ADHD inte bara handlar om bristande självkontroll eller lathet. Det är ett biologiskt grundat tillstånd som påverkar hjärnans funktion och hur den bearbetar information och reglerar beteende. Behandling kan inkludera olika former av terapi, medicinering och utbildning kring användbara strategier för att hjälpa personen att hantera sina utmaningar och utveckla sina styrkor.
En korrekt diagnos och individanpassad behandling är nyckeln till att erbjuda rätt stöd. Genom att förstå och erkänna ADHD kan vi hjälpa individer att lyfta sin förmåga och bättre hantera sina symtom. På så sätt skapa förutsättningar för dem att uppnå sin fulla potential i skolan, arbetslivet och i sina relationer.
Vad orsakar ADHD